Skip to content

Kodėl Suomijoje kūdikius migdo dėžėse?

Suomiškos dėžutės kūdikiams

Kūdikio dėžutė, tai elementari, bet efektyvi idėja kuri gimė Suomijoje.

Šios dėžutės vadinamos äitiyspakkaus, arba, tiesiog, kraiteliu. Tai speciali dėžutė su pirmos būtinybės daiktų ir priemonių rinkiniu, kurį skiria Suomijos vyriausybė visoms būsimoms mamoms ir jų kūdikiams.

Į rinkinį įeina sauskelnės, rankšluosčiai, antklodės, pledai, rūbeliai, netgi pirmieji žaislai ir daugybė kitų dalykų, būtinų mažylio priežiūrai nuo pirmųjų jo gyvenimo dienų. Naujagimio kraitelis sukomplektuojamas taip, kad jo audiniai būtų neutralių spalvų ir tiktų tiek berniukui, tiek mergaitei.

Bet tai dar ne viskas. Išradingos suomių mamos sugalvojo kaip pritaikyti ir pačią kartono dėžę – įdėkite į ją mažą čiužinuką ir turėsite kuo puikiausią lovelę kūdikiui. Netgi, manoma, jog šios dėžutės naudojimas vietoje lovelės, pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais, iš dalies lemia žemą vaikų mirtingumą Suomijoje. Pavyzdžiui, Indijoje tūkstančiui naujagimių tenka 38 mirtys (vaikai iki vienerių metų) o tuo metu Suomijoje šis skaičius siekia vos 2.

P5295146-PHOTO-ISO-BOX_jutta

Dėžutės atsiradimo istorija

1930- taisiais metais Suomija buvo gana neturtinga šalis o kūdikių mirtingumas buvo didelis. Dėl tos priežasties vyriausybė pradėjo pirmąsias socialinės apsaugos programas, tarp jų ir äitiyspakkaus. Pradžioje šių dėžučių galėjo tikėtis tik nepasiturinčios ir vargingai gyvenančios šeimos, tačiau vėliau, nuo 1949 metų, jos pradėtos platinti nepriklausomai nuo pajamų ir šeimyninės padėties. Tam, kad gauti dėžutę, moterys turėjo apsilankyti pas gydytoją iki ketvirto nėštumo mėnesio. Tokiu būdu , dėžutė ne tik aprūpino jaunas motinas viskuo kas būtina, bet ir ženkliai sumažino kūdikių mirtingumo rodiklį.

Įdomu tai, jo suomių moterys, vietoje kūdikių dėžutės gali rinktis piniginę išmoką, kuri siekia 140 eurų, bet net 95 % iš jų renkasi ne pinigus o dėžutę. Galbūt, tai lemia, kad kraitelio vertė yra daug kartų didesnė už skiriamą pinigų sumą, tačiau kartu tai ir labai sena bei gerbiama tradicija Suomijoje.

canva-photo-editor

Kūdikis dėžėje: vaikų saugumas

Yra manančių, kad ši kartono dėžutė, naudojama vietoje lovelės, padeda sumažinti staigių kūdikių mirčių skaičių. Gali pasirodyti keista, jog siūloma kūdikius migdyti dėžėje, tačiau iš tiesų kūdikis ir turi miegoti be jokių paminkštinimų, pagalvėlių ar apklotų, gana ribotoje erdvėje. Kitu atveju jį gali ištikti staigios kūdikio mirties sindromas. Atskiros erdvės sukūrimas taip pat sumažina riziką uždusti miegant tarp tėvų. Suomiai tokiu būdu išsaugo daugybę kūdikių gyvybių. Nuo 1930 iki 2013 metų dėl kūdikio dėžės Suomijoje kūdikių mirtingumo rodikliai labai sumažėjo.

2_24Paplitimas

Per daugelį metų ši graži tradiciją netruko paplisti po visą pasaulį. Kiekvienoje šalyje dėžutės turinys gali skirtis o jos paskirtis būti skirtinga. Kraitelis gali būti tiek socialinė pagalba (būtiniausi daiktai ir priemonės), tiek infekcijų rizikos sumažinimas (apiplovimo reikmenys, kurie būtini iškart po gimdymo, tinklelis nuo uodų, saugantis maliarijos ir pan.), taip pat jau minėtas kūdikio atskiros erdvės sukūrimas, vengiant rizikos uždusti miegant tarp tėvų ir t.t. Tačiau ši dėžės koncepcija aktuali ne tik besivystančioms šalims. Pavyzdžiui Teksase 2016 metais taip pat pradėta įgyvendinti suomiškos dėžutės idėja, kur per dvejus metus planuojama išdalinti apie 36 tūkst. dėžių, su pagrindine žinia, jog kūdikiai neturėtų miegoti greta tėvų, toje pačioje lovoje, dėl rizikos uždusti. Dėžutės pradėtos dalinti ir keliose Londono ligoninėse, o kitose šalyse ši graži idėja taip pat netrunka plisti.

canva-photo-editor (1)

Publikuota kategorijoje:Be kategorijos